Tatil Sonrası Depresyonu Nedir ve Etkileri Nelerdir

Tatil Sonrası Depresyonu Nedir ve Etkileri Nelerdir
Tatil Sonrası Depresyonu Nedir ve Etkileri Nelerdir…
Tatil sonrası depresyon, duygusal iyiliğimizin alışkanlıklarımız ve rutinlerimizle ne ölçüde bağlantılı olduğunun bir örneğidir. Ve boş zamanların ve rahatlama anlarının hakim olduğu bir yaşam biçimine bir kez alıştığımızda, işe tekrar başlamak için kendinizi değiştirmek zor olabilir. Bu yazıda tatil sonrası depresyonun tam olarak ne olduğunu ve bizi nasıl etkilediğini göreceğiz.
Tatil Sonrası Depresyonu Nedir?
Tatil sonrası depresyonu, birçok insanın tatillerinin sonunda veya işten bağını koparmak için çok az zamanlarının kaldığını ve yakında iş rutinine geri dönmek zorunda kalacağını gördüklerinde yaşadığı ruh halindeki bir değişikliktir.
Bu, duygusal rahatsızlıkla bağlantılı bir deneyimdir. Ve tatilleri geride bırakırken tıbbi komplikasyonlarla veya yeni rutinin vücutta meydana getirdiği değişikliklerle açıklanamayan bir deneyimdir.
Tatil Sonrası Depresyonu Sağlık Sorunu Değil
Tatil sonrası depresyon genellikle ciddi bir zihinsel sağlık sorunu olarak kabul edilmez. Ve birkaç gün ila birkaç hafta sonra kendi kendine geçer. Bu özellikle böyledir. Çünkü başlıca nedenleri kişinin günlük olarak maruz kaldığı rutin ve bağlamlardaki değişiklikle ilgilidir.
Zaman geçtikten sonra birey, işin ve profesyonelin çokça bulunduğu günlük yaşama fiziksel ve psikolojik olarak yeniden uyum sağlar. Bu yeniden ayarlama süreci genellikle bilinçsiz ve otomatiktir. Ancak bazen hızlandırmak ve hatta profesyonel psikolojik desteğe sahip olmak için kasıtlı adımlar gereklidir.
Tatil Sonrası Depresyonun Etkileri
Daha sonra göreceğimiz gibi, tatil sonrası depresyon psikolojik bir rahatsızlığa dönüşmez ve bunun nedeni kısmen yarattığı rahatsızlık türünün yeterince yoğun olmaması ve net bir psikopatolojiyi betimleyecek kendine has özellikleri olmasıdır.
Bununla birlikte, birçok insanda, tatillerin bitiminden sonraki günlerde (hatta tatil döneminin bitiminden hemen önce başlayan) bir dizi önemli duygusal değişikliğin ortaya çıktığı görülmüştür. Bu değişiklikler arasında aşağıdakiler öne çıkmaktadır.
Ruminasyon melankoli ile ilgili: Kişi tekrar tekrar o tatile yaşamış anıları hatırlayarak kötü hisseder.
Zaman yönetimi konusunda kararsızlık: Kişi, organize etmekte zorlandığı için hüsrana uğrar.
Motivasyon eksikliği: Tatiller bittikten sonra günlük işlere katılmada zorluklar ortaya çıkar.
Suçluluk duygusu: Kişinin tatillerini daha iyi kullanmadığı için kendini suçlu hissetmesi yaygındır.
Kişinin Ruh Hali Önmeli Ölçüde Düşer
Psikolojik nitelikteki bu fenomenlere genellikle fizyolojik bir değişiklik eklenir: değiştirilmiş biyoritmler: yeni bir program benimseme ihtiyacının bir sonucu olarak, birçok insan pes etmek zorunda kaldıklarında uykulu hisseder. Ve yatağa giderken uykuya dalma sorunları yaşar. Yukarıdakilerle birlikte, kişinin ruh hali önemli ölçüde düşer.
Tatil Sonrası Depresyonun Klinik Depresyondan Farkı Nedir?
Tahmin ettiğim gibi, tatil sonrası depresyonu, psikopatolojilerin tanı kılavuzlarında belirlenen kriterlere dayanıyorsak, teknik olarak gerçek bir depresyon olarak kabul edilen gruba ait değildir. Başka bir deyişle, tatil sonrası depresyonu terimi, bir rahatsızlık durumunu tarif ederken, depresif bir bozukluk oluşturmaz.
Belirtilerin bazıları örtüşebilir. Ve her iki psikolojik fenomende de mevcut olabiliyor. Ancak klinik depresyon majör depresyon olarak da adlandırılır. Onu geliştirenlerin yaşam kalitesini önemli ölçüde bozan ve aylarca süren ciddi bir psikopatolojidir.
Majör Depresyonun Belirtileri Neler?
Ayrıca bu duygu durum bozukluğu türünde kişinin kendini çok kötü hissetmesi ve intihar girişimleriyle yaşamına son vermeye çalışması riski vardır. Özetle, majör depresyonun belirtileri şunlardır.
-Genel demotivasyon ve herhangi bir proje hakkında heyecan duyamama.
-Aile ile bile boş zamanlarında sosyal izolasyon eğilimi.
-Zevk hissetmek için tam veya kısmi yetersizlik.
-Felaket düşüncelerine ve umutsuzluk duygularına eğilim.
-İntihar düşüncesi.
-Sürekli yorgunluk
-Kendinden tiksinme ve/veya suçluluk duygusuna dayalı psikolojik ruminasyon.
-Vadesi geldiğinde uyku sorunu.
Peofesyonel Yardım Almak Gerekiyor
Karşılaştırıldığında, tatil sonrası depresyon ruh sağlığını o kadar fazla tüketmez. İntihar girişimlerine çok daha az yol açar. Ancak her iki sorun da psikolojik terapiye gitmek için yeterli sebep olabiliyor. Aslında klinik depresyon durumunda her durumda en kısa zamanda profesyonel yardım almak esastır.