Kireçlenme Neden Olur Belirtileri ve Evde Doğal Tedavisi

Kireçlenme Neden Olur Belirtileri ve Evde Doğal Tedavisi

Kireçlenme Neden Olur Belirtileri ve Evde Doğal Tedavisi

Kireçlenme Neden Olur Belirtileri ve Evde Doğal Tedavisi…

Kireçlenme yani Osteoartrit nedir? Osteoartrit (OA) en yaygın kronik (uzun süreli) eklem durumudur. Kireçlenme Osteoartrit eklem iltihabıdır. Özellikle eklem kıkırdaklarında bozulma, yıpranma, aşınma ile karakterizedir.

Eklem, iki kemiğin bir araya geldiği yerdir. Bu kemiklerin uçları kıkırdak adı verilen koruyucu doku ile kaplıdır. Kireçlenme ile bu kıkırdak parçalanarak eklem içindeki kemiklerin birbirine sürtünmesine neden olur. Bu ağrı, sertlik ve diğer semptomlara neden olabilir.

Kireçlenme, her yaştaki erişkinlerde ortaya çıkabilmesine rağmen, en sık yaşlı insanlarda görülür. Kireçlenme ayrıca dejeneratif eklem hastalığı, dejeneratif artrit ve aşınma ve yıpranma artriti olarak da adlandırılır. Engelliliğin önde gelen nedenlerinden biri olan  Kireçlenme, birden fazla kişiyi etkiler.

Kireçlenme Osteoartrit Neden Olur?

Kireçlenme eklem hasarından kaynaklanır. Özellikle bu hasar  zamanla birikebilir, bu nedenle yaş, osteoartrite yol açan eklem hasarının ana nedenlerinden biridir. Yaşlandıkça, eklemlerinizde daha fazla aşınma ve yıpranma olur. Eklem hasarının diğer nedenleri arasında geçmişteki yaralanmalar bulunur, örneğin:

-Yırtık kıkırdak

-Çıkık eklemler

-Bağ yaralanmaları

Kireçlenme Neden Olur Belirtileri ve Evde Doğal Tedavisi

Kıkırdak Nedir Ne Görev Görür?

Özellikle kıkırdak, esnek ve kemikten daha yumuşak olan sert, kauçuksu bir maddedir. Görevi, bir eklem içindeki kemiklerin uçlarını korumak ve birbirlerine karşı kolayca hareket etmelerini sağlamaktır.

Kıkırdak bozulduğunda, bu kemik yüzeyleri çukurlaşır ve pürüzlü hale gelir. Bu, eklem içinde ağrıya ve çevre dokularda tahrişe neden olabiliyor. Hasarlı kıkırdak kendini tamir edemez. Bunun nedeni, kıkırdağın kan damarı içermemesidir. Kıkırdak tamamen aşındığında, sağladığı yastıklama tamponu yok olur ve kemik temasına izin verir.

Kireçlenme Osteoartrit Belirtileri Neler?

Kireçlenme herhangi bir eklemde oluşabiliyor. Bununla birlikte, vücudun en sık kireçlenmeden etkilenen bölgeleri şunları içerir:

-Eller

-Parmak uçları

-Dizler

-Kalçalar

-Omurga, tipik olarak boyunda veya alt sırtta

Kireçlenmenin Osteoartritin en yaygın belirtileri şunlardır:

-Ağrı

-Hassasiyet (parmaklarınızla bölgeye bastırırken rahatsızlık)

-Sertlik

-İltihap

Kireçlenme ilerledikçe, özellikle onunla ilişkili ağrı daha yoğun hale gelebiliyor. Zamanla eklemde ve çevresinde şişlik de oluşabiliyor. Kireçlenmenin erken semptomlarını tanımak, durumu daha iyi yönetmenize yardımcı olabiliyor.

Şiddetli Kireçlenme 4. Aşama

Kireçlenme, özellikle  0’dan 4’e kadar beş aşamalı ilerleyici bir durumdur. İlk aşama (0), normal bir eklemi temsil eder. Özellikle aşama 4, şiddetli kireçlenmeyi temsil eder. Kireçlenmesi olan herkes 4. aşamaya kadar ilerlemez. Durum genellikle bu aşamaya ulaşmadan çok önce stabilize olur.

Şiddetli Kireçlenmede Neler Olur

Şiddetli kireçlenmesi olan kişilerde bir veya daha fazla eklemde kapsamlı veya tam kıkırdak kaybı vardır. Bununla ilişkili kemikler arası sürtünme, aşağıdakiler gibi ciddi semptomlara neden olabiliyor:

Şiddetli Kireçlenme Belirtileri

Özellikle artan şişme ve iltihaplanma. Eklem içindeki sinovyal sıvı miktarı artabiliyor. Normalde, bu sıvı hareket sırasında sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, daha büyük miktarlarda eklem şişmesine neden olabilir. Kırık kıkırdak parçaları da eklem sıvısı içinde yüzerek ağrıyı ve şişmeyi artırabiliyor.

Özellikle artan ağrı. Aktiviteler sırasında ağrı hissedebilirsiniz. Aynı zamanda dinlenirken de ağrı hissedebilirsiniz. Gün geçtikçe ağrı seviyenizde bir artış veya gün boyunca çok fazla kullandıysanız eklemlerinizde daha fazla şişlik hissedebilirsiniz.

Kireçlenmede Rahatça Hareket Edemezsiniz

Azaltılmış hareket aralığı. Eklemlerinizdeki sertlik veya ağrı nedeniyle de hareket edemeyebilirsiniz. Bu, eskiden kolayca gelen günlük aktivitelerin tadını çıkarmayı zorlaştırabiliyor. Özellikle ortak istikrarsızlık. Eklemleriniz daha az stabil hale gelebiliyor.

Örneğin, dizlerinizde şiddetli kireçlenme varsa, kilitlenme, ani hareketsizlik yaşayabilirsiniz. Ayrıca düşmelere ve yaralanmalara neden olabilecek bükülme yaşayabilirsiniz. Diğer semptomlar. Bir eklem aşınmaya devam ettikçe kas zayıflığı, kemik çıkıntıları ve eklem deformitesi de oluşabiliyor.

Şiddetli kireçlenmenin neden olduğu eklem hasarı geri döndürülemez, ancak tedavi semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. İleri kireçlenme hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenin.

Kireçlenme ve Eklem Romatizması Arasındaki Fark

Kireçlenme ve Eklem Romatizması aynı semptomları paylaşır. Ancak çok farklı ve dejeneratif bir durumdur. Yani zamanla şiddeti artar. Eklem Romatizması ise bir otoimmün bozukluktur.

Eklem Romatizması olan insanlar, eklemlerin etrafındaki yumuşak astarı vücut için bir tehdit olarak algılayan ve o bölgeye saldırmasına neden olan bağışıklık sistemlerine sahiptir. Sinovyal sıvıyı içeren bu yumuşak astara sinovyum denir. Bağışıklık sistemi saldırıya başladığında, eklem içinde sıvı birikmesi meydana gelir. Ve bu da sertliğe, ağrıya, şişmeye ve iltihaplanmaya neden olur.

Kireçlenme Teşhisi Nasıl Konur?

Kireçlenme genellikle yavaş gelişen bir hastalıktır. Ve ağrılı veya zayıflatıcı semptomlara neden olana kadar teşhis edilmesi zor olabiliyor. Erken kireçlenme genellikle bir kaza veya röntgen gerektiren bir kırığa neden olan başka bir olaydan sonra teşhis ediliyor.

X ışınlarına ek olarak, doktorunuz kireçlenmeyi teşhis etmek için bir MRI taraması kullanabilir. Bu görüntüleme testi, kemik ve yumuşak doku görüntülerini oluşturmak için radyo dalgaları ve bir manyetik alan kullanır.

Diğer tanı testleri, Eklem Romatizması gibi eklem ağrısına neden olan diğer durumları ekarte etmek için bir kan testi içerir. Enflamasyonun altında yatan nedenin gut mu yoksa enfeksiyon mu olduğunu belirlemek için eklem sıvısı analizi de kullanılabiliyor. Kireçlenme teşhisine yardımcı olmak için kullanılan diğer testleri inceleyin.

Kireçlenme Osteoartrit Tedavisi

Özellikle kireçlenme tedavisi semptom yönetimine odaklanır. Size en çok yardımcı olacak tedavi türü, büyük ölçüde belirtilerinizin şiddeti ve bunların yeri ile belirlenecektir. Çoğu zaman, yaşam tarzı değişiklikleri, reçetesiz (OTC) ilaçlar ve ev ilaçları ağrı, sertlik ve şişlikten kurtulmanız için yeterli olacaktır.

Kireçlenme İçin Evde Tedavi Yöntemleri

Kireçlenme için evde tedaviler ve yaşam tarzı değişiklikleri şunları içerir:

1-Egzersiz Yapmak


Fiziksel aktivite, eklemlerinizin etrafındaki kasları güçlendirir ve sertliği gidermeye yardımcı olabiliyor. En az gün aşırı en az 20 ila 30 dakika fiziksel hareketi hedefleyin. Yürüme veya yüzme gibi hafif, düşük etkili aktiviteler seçin. Yoga gibi sporlar eklem esnekliğini artırabilir ve ağrı yönetimine yardımcı olabiliyor.

2- Fazla Kilolarınızı Verin


Fazla kilolu olmak eklemlerinizi zorlayabilir ve ağrıya neden olabilir. Fazla kilo vermek bu baskıyı hafifletmeye yardımcı olur ve ağrıyı azaltır. Sağlıklı bir kilo, diyabet ve kalp hastalığı gibi diğer sağlık sorunları riskinizi de azaltabiliyor.

3-Yeterli Uykunuzu Alın


Kaslarınızı dinlendirmek şişliği ve iltihabı azaltabilir. Kendinize karşı nazik olun ve aşırıya kaçmayın. Geceleri yeterince uyumak, ağrıyı daha etkili bir şekilde yönetmenize de yardımcı olabiliyor.

4- Sıcak Ve Soğuk Terapi


Kas ağrısını ve sertliğini gidermek için sıcak veya soğuk terapiyi deneyebilirsiniz. Ağrıyan eklemlere günde birkaç kez 15 ila 20 dakika soğuk veya sıcak kompres uygulayın. Bu uygulamalar semptomlarınızdan kurtulmanıza ve yaşam kalitenizi iyileştirmenize yardımcı olabiliyor.

Kireçlenme İçin Egzersizler Önemli mi?

Nazik germe egzersizleri, özellikle dizlerinizde, kalçalarınızda veya sırtınızda sertlik veya ağrı varsa, kireçlenmesi olan kişiler için çok yardımcı olabiliyor. Germe, hareketliliği ve hareket aralığını iyileştirmeye yardımcı olabiliyor. Herhangi bir egzersiz planında olduğu gibi, sizin için doğru hareket tarzı olduğundan emin olmak için başlamadan önce doktorunuza danışın.

Kireçlenme  Osteoartrit İlaçları

Ağrı veya şişlikten kurtulmaya yardımcı olabilecek bir dizi farklı kireçlenme ilacı vardır. İçerirler:

Oral analjezikler: Tylenol (asetaminofen) ve diğer ağrı kesiciler ağrıyı azaltır ancak şişmeyi azaltmaz.

Topikal analjezikler: Bu OTC ürünleri kremler, jeller ve yamalar olarak mevcuttur. Eklem bölgesini uyuşturmaya yardımcı olurlar ve özellikle hafif artrit ağrısı için ağrı kesici sağlayabilirler.

NSAID’ler (steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar): Advil (ibuprofen) ve Aleve (naproksen) gibi NSAID’ler, ağrının yanı sıra şişliği de azaltır.

Kortikosteroidler: Bu reçeteli ilaçlar oral formda mevcuttur. Ayrıca doğrudan bir eklem içine enjeksiyon yoluyla da verilebilirler. Doktorunuz, ilk savunma hattı olarak OTC çözümlerini denemenizi önerebiliyor.

Kireçlenme Osteoartrit İçin Doğal Tedavi

Alternatif tedaviler ve takviyeler, iltihaplanma ve eklem ağrısı gibi semptomların hafifletilmesine yardımcı olabiliyor. Kireçlenmeye yardımcı olabilecek bazı takviyeler veya otlar şunları içerir:

-Balık Yağı

-Yeşil çay

-Zencefil

Diğer Kireçlenme alternatif tedavi seçenekleri şunları içerir:

-Akupunktur

-Fizik Tedavi

-Masaj terapisi

Diğer çözümler, Epsom tuzu banyolarından sıcak veya soğuk kompreslere kadar değişebiliyor. Kullanmadan önce düşündüğünüz herhangi bir bitki veya takviyeyi doktorunuzla konuşmalısınız. Bu, güvenli ve etkili olduklarından emin olmanıza yardımcı olacak ve aldığınız diğer ilaçları etkilemeyecektir.

Kireçlenmeye-ne-iyi-gelir,-doğal-tedavi

Kireçlenme Osteoartrit Diyeti

Sağlıklı beslenmenin dezavantajı yoktur. Ancak kireçlenmeniz varsa, diyet ve beslenme özellikle önemlidir. Öncelikle, eklemleriniz üzerindeki gereksiz baskıyı azaltmak için kilonuzu normal bir aralıkta tutmak isteyeceksiniz.

Diz kireçlenmesi gibi bazı kireçlenme türlerinin meyve ve sebzelerde bulunan besinler olan flavonoidler açısından yüksek bir diyete olumlu yanıt verdiğini düşündürmektedir.

Ayrıca, birçok meyve ve sebzede bulunan antioksidanlar, iltihaplanma tarafından üretilen serbest radikallerle savaşmaya da yardımcı olabiliyor. Serbest radikaller, hücre hasarına neden olabilen moleküllerdir. Yüksek kaliteli bir diyet, iltihabı ve şişmeyi azaltarak kireçlenme semptomlarından kurtulmaya yardımcı olabiliyor. Aşağıdakileri yüksek gıdalar yemek son derece faydalı olabiliyor:

-C vitamini

-D vitamini

-Beta karoten

-Omega-3 yağlı asitler

Anti-inflamatuar özelliklere sahip gıdaların alımını artırmak da yardımcı olacaktır. Kireçlenme ile yaşarken iyi beslenmenin daha fazla nedenini ve yolunu inceleyin.

Kireçlenma Hangi Organlarda Görülür?


1-Elde Kireçlenme


Kireçlenme, ellerinizin bir veya birkaç alanını etkileyebiliyor. Bu alanlar genellikle parmak uçlarını, her parmağın orta boğumunu, başparmağı ve bileği birleştiren eklemi ve bileğin kendisini içerir. Etkilenen eklemler, ortaya çıkan semptomları büyük ölçüde belirler. Bu elde kireçlenme belirtileri neler:

-Sertlik

-Ağrı

-Şişme

-Kırmızılık

-Zayıflık

-Parmaklarınızı hareket ettirirken sorun

-Azaltılmış hareket aralığı

-Parmaklarınızı hareket ettirdiğinizde çıtırtı sesi

-Nesneleri kavrama veya tutma sorunu

Kadınlar eldeki kireçlenmeyi erkeklerden daha yatkındır ve genellikle daha genç yaşta olurlar. El kireçlenmesi günlük yaşamla ilgili görevleri yapma beceriniz üzerinde büyük bir etkiye sahip olabiliyor. Bununla birlikte, yaşam tarzı değişikliklerinden cerrahiye kadar değişen tedaviler yardımcı olabiliyor.

2-Kalçadaki Kireçlenme


Kireçlenme bir veya iki kalçada da oluşabiliyor. Genellikle her iki kalçada da aynı anda oluşan eklem romatizmasından bu şekilde ayrılır. Kalça kireçlenmesi yavaş dejeneratif bir durumdur. Birçok insan, ilaç, egzersiz ve fizik tedavi kullanarak uzun yıllar semptomlarıyla mücadele edebildiğini fark eder. Baston gibi destekler de yardımcı olabiliyor.

3-Dizlerde Kireçlenme


Kalça kireçlenmesi gibi diz kireçlenmesi de bir veya iki dizde oluşabiliyor. Yaş, genetik ve diz yaralanması diz kireçlenmesinde rol oynayabiliyor. Koşma veya tenis gibi kapsamlı, tekrarlayan hareketler yaratan tek bir spora konsantre olan sporcular, artmış kireçlenme riski altında olabiliyor.

Aynı şekilde, yalnızca bir tür fiziksel aktivite izlerseniz, bu bazı kasları aşırı, bazılarını ise yetersiz çalıştırarak diz ekleminde güçsüzlük ve dengesizliğe neden olabiliyor. Faaliyetlerinizi çeşitlendirmek, dizinizin etrafındaki tüm kasların güçlenmesini sağlayarak farklı kas gruplarının çalışmasına yardımcı olur.

Kireçlenme Osteoartrit Dizliği

Dizinizin etrafına bir destek takmak diz kireçlenme için mükemmel bir cerrahi olmayan tedavi olabiliyor. Diş telleri şişliği ve basıncı azaltabiliyor. Ağırlığınızı dizinizin hasarlı kısmından uzaklaştırarak dizinizdeki stabiliteyi de artırabilirler. Bu, daha fazla hareketlilik sağlar.

3-Boyun Kireçlenmesi


Servikal kireçlenme ayrıca boyun kireçlenmesi veya servikal spondiloz olarak da adlandırılır. 60 yaşın üzerindeki insanların yüzde 85’inden fazlasını etkileyen yaşa bağlı bir durumdur. Hem erkeklerde hem de kadınlarda ortaya çıkıyor.

Servikal omurga boyunda bulunur ve faset eklemleri içerir. Bu eklemler, omurgada esnekliğin korunmasına yardımcı olarak tam bir hareket aralığına izin verir. Faset eklemlerinin etrafındaki kıkırdak aşınmaya başladığında boyun kireçlenmesi ortaya çıkar. Boyun kireçlenmesi her zaman semptomlara neden olmaz. Varsa, semptomlar hafif ila şiddetli arasında değişebiliyor.

 İşte Boyun Kireçlenmesi Belirtileri

-Kürek kemiğinizde, kolunuzda veya parmaklarınızda ağrı

-Kas Güçsüzlüğü

-Boynundaki sertlik

-Baş ağrısı, çoğunlukla başınızın arkasında

-Kollarınızda veya bacaklarınızda karıncalanma veya uyuşma

-Bazen mesane veya bağırsak kontrolü kaybı veya denge kaybı gibi daha ciddi semptomlar ortaya çıkabiliyor.

İltihaplı Romatizma Romatoid Artrit İçin Diyet

Burun Akıntısı Neden Olur Ve Nasıl Geçer?

Sol Sırt Ağrısı Nedenleri Sol Bel Ağrısı Tedavisi Ne