Adet Regl Döneminde İshale Ne Sebep Olur Tedavisi Ne

Adet Regl Döneminde İshale Ne Sebep Olur Tedavisi Ne

Adet Regl Döneminde İshale Ne Sebep Olur Tedavisi Ne

Adet Regl Döneminde İshale Ne Sebep Olur Tedavisi Ne…

Kadınlar, adet yani Regl dönemleri öncesinde ve sırasında bir dizi semptom yaşayabilir. İshal, karın ağrısı ve diğer gastrointestinal sorunlar menstrüasyonun sık görülen semptomlarıdır. Burada, adet görmenin neden ishale ve diğer gastrointestinal sorunlara neden olabileceğine bakıyoruz. Ayrıca ağrılı semptomların nasıl hafifletileceğine dair ipuçları da sağlıyoruz. Adet (Regl) döneminde kabızlık neden olur çözümü ne diye merak ediyorsanız linki tıklayabilirsiniz.

Adet Regl Döneminde İshal Olma Sebebi Ne?

Bazı insanlar, adet döneminde veya öncesinde ishal yaşanabiliyor. Peki adet regl döneminde ishal neden olur? Bu muhtemelen vücuttaki prostaglandinlerin üretimindeki bir artıştan kaynaklanmaktadır. Prostaglandinler, vücuttaki belirli işlevlere yardımcı olan hormon benzeri kimyasallardır:

-Kas kasılmaları

-Kan damarı genişlemesi ve daralması

-Kanın pıhtılaşması

Adet başlamadan önce, rahim astarındaki hücreler prostaglandinlerin üretimini arttırır. Prostaglandinlerdeki bu artış, uterus kaslarının kasılmasına ve böylece uterusun astarını serbest bırakmasına neden olur. Bir kadının adet dönemi olarak deneyimlediği şey budur.

Adet Regl Döneminde İshale Ne Sebep Olur Tedavisi Ne

Adet Ağrıları Neden Olur?

Adet sırasında vücut ne kadar fazla prostaglandin üretirse, rahim o kadar fazla kasılır. Bu nedenle, aşırı prostaglandin üretimi adet kramplarına ve ağrıya neden olabiliyor. Prostaglandin seviyeleri yüksek olduğunda, bazı prostaglandinler kan dolaşımına girebilir. Daha sonra bağırsaklar da dahil olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerine gidebilirler.

Adet Döneminde İshal Olma Sebebi Buymuş

Bağırsaklar, uterusa benzer şekilde düz bir kas tabakasına sahiptir. Yüksek prostaglandin seviyeleri, bağırsakların kasılmasına ve içeriklerini salmasına neden olarak ishale neden olabilir. Fazla prostaglandinler ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere dönemle ilgili diğer semptomlara neden olabiliyor:

-Baş ağrısı

-Mide bulantısı

-Kusma

Aşırı miktarda prostaglandin, ağrı ve rahatsızlık vermenin yanı sıra herhangi bir sağlık riski oluşturmaz.

Adet Sırasında Veya Öncesinde İshale Ne Sebep Olur?

Tam olarak hoş değil, ancak döneminizden önce ve adet sırasında ishal olması normaldir. Rahminizin kasılmasına ve astarını dökmesine neden olan aynı hormonal değişiklikler, gastrointestinal (GI) sisteminizi de etkileyebiliyor. Genellikle endişe edecek bir şey olmasa da, adet döneminizde ishali önlemek veya azaltmak için atabileceğiniz adımlar vardır.

Adet Ağrıları Nasıl Hafifletilir

İnsanlar evde ishal ve diğer adet semptomlarını tedavi etmek için adımlar atabilir. Aşağıda bazı ipuçlarını özetliyoruz.

Adet Döneminde İshale Ne İyi Gelir?

Adet döneminde ishali hafifletmek için bazı genel ipuçları şunları içerir:

Bol sıvı tüketmek: Bu, dehidrasyonu önlemek için önemlidir. İnsanlar gün boyunca içmeli ve her ishalden sonra fazladan bir bardak su içmelidir.

Sıvı bir diyet tüketmek: Bu, bağırsakların dinlenmesine yardımcı olur. İnsanlar zayıf çay, elma suyu veya berrak et suyu içmeyi deneyebiliyor.

Daha küçük öğünleri daha sık yemek: Bu, yiyecekleri vücudun sindirmesini kolaylaştırabiliyor.

Pektin içeriği yüksek yiyecekler yemek: Pektin, ishali azaltmaya yardımcı olabilecek suda çözünür bir liftir. Pektin içeriği yüksek yiyecekler arasında elma püresi, muz ve yoğurt bulunur.

Elektrolitlerin değiştirilmesi: İshal vücuttaki potasyum ve diğer elektrolit düzeylerini tüketebiliyor. İnsanlar elektrolitleri sporcu içecekleri, meyve suları veya hindistancevizi suyu içerek değiştirebiliyor. Potasyumun iyi besin kaynakları arasında muz ve kabuklu patates var.

Tuzlu yiyecekler yemek: Kraker, simit ve çorba gibi tuzlu yiyecekler, kaybedilen sodyumun yerine konmasına yardımcı olur. Bu da vücudun daha fazla su tutmasına yardımcı olur. İnsanlar ayrıca sindirim sistemini tahriş edebilecek ve ishali kötüleştirebilecek yiyecek ve içeceklerden de kaçmalıdır. Örnekler şunları içerir:

Kafein

-Alkol

-Karbonatlı içecekler

-Çok sıcak veya çok soğuk yiyecekler

-Yüksek yağlı, yağlı yiyecekler

-Süt ürünleri

-Tütün

-Esrar

Regl Döneminde İshali Önlemenin Bir Yolu Var mı?

Adet Regl döneminde ishal oluyorsanız, şansınızı azaltmak için atabileceğiniz bazı adımlar vardır. Adetinizden birkaç gün önce daha fazla lif yemeye başlayın. Fiber, dışkınıza hacim katarak daha sağlam hale getirir. Örnekler, tam tahıllı ekmekleri ve üzerlerinde kabuk bulunan meyve ve sebzeleri içerir, çünkü liflerin çoğu buradadır.

Ek olarak, lahana turşusu veya yoğurt gibi bazı probiyotik yiyecekleri diyetinize eklemeyi düşünün. Bunlar, bağırsaktaki sağlıklı bakteri miktarını artırabiliyor. Ve bu da ishal semptomlarını azaltmaya yardımcı olabiliyor. Son olarak, adetinizden bir veya iki gün önce ibuprofen almayı düşünün. Bu, prostaglandinlerin vücudunuz üzerindeki etkilerini azaltmaya yardımcı olabiliyor.

Adet-Regl-Döneminde-İshalin-sebebi

Adet Döneminde Sindirim Sorunları

İnsanlar regl döneminden önce ve regl döneminde bir dizi başka sindirim sorunu yaşayabilirler.

Bunlar şunları içerir:

-Gaz ve şişkinlik

-Kabızlık

-Daha sık bağırsak hareketleri

Belirtileriniz aydan aya değişebiliyor. Birkaç döngü boyunca ishal olabiliyor. Ancak sonraki birkaç döngüde kendinizi kabız hissedersiniz. Bu değişikliklerin tümü muhtemelen aynı suçluyla ilgilidir: prostaglandinler. Ancak, aşerme nedeniyle diyetinizdeki değişiklikler de rol oynayabiliyor.

Diğer Adet Semptomları Nasıl Tedavi Ediliyor?

Aşağıda, GI semptomlarını ve diğer adet semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek birkaç diyet ve yaşam tarzı ipucu bulunmaktadır.

Düzenli egzersiz yapın: Ay boyunca düzenli egzersiz yapın. Özellikle kalp atış hızını artıran aerobik aktivite yapın.

Belirli bileşenlerden kaçınmak: Adetten 2 hafta önce kafein, tuz veya şeker içeren yiyecek ve içeceklerden kaçınmak, PMS semptomlarını azaltmaya yardımcı olabiliyor.

İyi bir gece uykusu almak: Düzenli, kaliteli bir uyku sağlayın ve her gece 8 saati hedefleyin. Bu, ruh hali ile ilgili adet semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabiliyor.

Stres ve kaygıyı azaltmak: Yoga, meditasyon ve günlük kaydı gibi aktiviteler, stresle ilgili GI semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabiliyor.

Sigaradan kaçınmak: İnsanlar sigaradan uzak durmalıdır. Kadın Sağlığı Ofisine göre, sigara içmek adet öncesi semptomların şiddetini ve sıklığını artırabiliyor. Burada sigarayı bırakma hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bir Doktora Başvurmalı mı?

Adetinizden hemen önce veya adet sırasında ishal tamamen normaldir. Günlük aktivitelerinizin önüne geçmeye başlıyorsa, devam eden başka bir şey olabiliyor. Aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınızdan randevu alın:

-İki günden uzun süren ishal veya diğer GI semptomları

-OTC ilaçları ile kontrol edilmesi zor olan mide veya pelviste ağrı veya kramp

-Görünür mukuslu dışkı

Bunlar, döneminiz boyunca kötüleşen altta yatan bir GI durumunun belirtileri olabiliyor. Sağlık uzmanınız, nedeni belirlemenize ve size tedavi seçenekleri sunmanıza yardımcı olabiliyor.

Adet (Regl) Döneminde Kabızlık Neden Olur Çözümü Ne

Adet Ağrısı Ve Şişkinliğe Yardımcı Olacak 5 Çay

Regl Kanı Neden Değişir Adet Ağrısını Hafifletecek Çaylar