Adıyaman Sincik’te Gezilecek Yerler Listesi Nesi Meşhur

Adıyaman Sincik’te Gezilecek Yerler Listesi Nesi Meşhur
Adıyaman Sincik’te Gezilecek Yerler Listesi Nesi Meşhur…
Sincik Adıyaman’ın 9 ilçesinden biridir. İlçenin Kuzeyinde Malatya, Kuzey Doğusunda Pütürge, Doğusunda Gerger, Güneyinde Kahta, Güney Batısında Adıyaman ve Batısında ise Çelikhan yer alır. Öncelikle Sincik 1325 metre rakımlıdır. Sincik nüfusu yaklaşık 17 bin civarında. Özellikle Sincik’te gezilecek yerler malesef çok fazla değil.
Sincik’e Nasıl Gidiliyor Ulaşım Nasıl?
Sincik, bağlı bulunduğu Adıyaman il merkezine yaklaşık 69 km uzaklıkta. Sincik’e ulaşım kolay. Adıyaman il merkezinden 40 dakikada bir kalkan dolmuşlarla ilçeye ulaşabilirsiniz. Sincik-Malatya arası uzaklık ise 60 km. Dolayısıyla ilçe aslında Malatya iline daha yakın. Ancak yol itibarıyla özellikle Adıyaman’a gitmek daha uygun.
Adıyaman Sincik Tarihi
Adıyaman’ın Sincik ilçesi 1954 yıllına kadar Malatya’ya bağlıydı. 1954 yıllından sonra Malatya İl olunca Malatya’nın Kahta ilçesine bağlı bir köy oldu. 1990 yıllında çıkan bir kanunla İlçe olma statüsüne kavuştu. İlçe merkezine bağlı özellikle 1 belde 24 köy ve 65 mezra var.
Kommagene Krallığı’nın Kuruluş Yeri
Özellikle Hititler, Hurriler ve Mitaniler gibi birçok medeniyet Sincik’in de yer aldığı Adıyaman ve Kahta yöresinde hayat sürdürmüştür. Özellikle meşhur Kommagene Krallığı da bu yörede kurulmuştur. Sincik ve çevresine Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu ve Osmanlı Devleti bu yöreye hakim olmuşlardır. Peki Sincik’in nesi meşhurdur, Sincik’te gezilecek yerler nereler sorusunun cevabı özellikle bu yazıda.
Sincik’in Nesi Meşhurdur?
Özellikle Sincik’in Halısı, balı ve lalesi meşhurdur. Sincik yöresine yolunuz düşerse, ilk olarak meşhur “Sincik balı” ve Sincik kilimlerini almayı unutmayın.
Sincik’te Gezilecek Yerler Listesi
1- Heron Kutsal Alanı
Yukarı Kaşkün Köyü yani Fatih Mahallesi’nde bulunan Heron Kutsal Alanı 1.400 m. yüksekliğindeki bir tepe üzerinde kurulmuştur. Heron Kutsal Alanı’nı MS.70’lerde Romalılar yapmış ve uzun süre burayı özellikle kullanmışlar. Heron Kutsal Alanı hakkında daha fazla bilgi almak için bu linki tıklayabilirsin.
2-Derik Kalesi
İlçe merkezine 8 km uzaklıkta bulunan bu kale Heron Kutsal alanı içinde yer alıyor. Burası öncelikle 200-300 yıllarında tespit edilmiştir. Burada yapılan araştırmalar sonucu farklı kalıntı ve yerleşim alanına rastlanmıştır.
3-Sincik Lalesi
Sincik’e özgü Ters lale için bilhassa ağlayan gelin de diyorlar. Bu doğa harikası bitki koruma altına alınmıştır. Kasım ayında dikilen ters lale Nisan hasat ediliyor. Bu bitki her yerde yetişmez. Hakkari de bulunan Ters Laleye çok benzemektedir.
4-Cendere Köprüsü
Cendere köprüsü Adıyaman’ın iki ilçesi Kahta ve Sincik’i birbirine bağlayan bir köprü. Köprünün arkası güzel bir kanyon. Köprü araç ulaşımına kapalı, sadece yayalara izin var. Cendere Köprüsü, Roma Köprüsü ve Septimius Severus Köprüsü de diyorlar. Köprü Roma İmparatorluğu döneminden kalma.
Sincik Nasıl Bir Yer?
Sincik halkının büyük çoğunluğu Reşi Aşiretinin Karaçur koluna bağlıdır. İlçede Kürtçe’nin yaygın olduğu ilçe bir hayli muhafazakar bir yer. Sincik dağlık ve dağınık bir araziye sahip. Güney Doğu Toros dağlarının güney kesimindeki dağ ve tepelerden oluşmaktadır. Sincik’ in en yüksek dağı kuzeydeki Türk Dağıdır Sincik’te bozkır iklimi özellikleri vardır. İlçede kışlar çok soğuk ve kar yağışlı yazlar ise çok sıcak ve kurak geçer.
Sincik’te Gezebileceğiniz Diğer Yerler
Sincik’ te Kıran Çayı, Aksu Çayı ve Yarpuzlu (Birimşe) Çayı bulunmaktadır. Dilediğinizde buraları da gezebilirsiniz. Bu yazımızda Sincik’te gezilecek ve mutlaka görülmesi gereken yerleri öğrendik.