Tripod Çekimlerinde Sarsıntıyı Önlemek İçin 5 İpucu

Tripod Çekimlerinde Sarsıntıyı Önlemek İçin 5 İpucu
Tripod Çekimlerinde Sarsıntıyı Önlemek İçin 5 İpucu…
Tripod kamera çekimlerinizin sallanmasına izin vermeyin! Statik kameranızı sabit tutmak için püf noktalarını kullanın. Kamera kararlılık sorunları büyük olasılıkla kamera hareket sokulduğunda sözkonusu olacak. Herhangi bir şekilde video çekmesi, veya elde çekmek için omuz monte, teçhizat veya steadicam kullanılıyor.
Bu stabilite sorunlarının hızlı bir şekilde çözülmesinin bir tripod üzerinde bir kamera ile çekim yapmak olduğunu düşünmek sorunu giderebilir. Tripod kamera veya fotoğraf makinesinin üzerine konulduğu ve sabitlendiği araçtır.
Tripodunuza, kameranıza ve konum koşullarınıza bağlı olarak, görünüşte en sağlam tripod kurulumları bile çekimlerinize istenmeyen hareket ve sarsıntı katabilir. Kamera çekimlerinizin sabit, sarsıntısız kalmasını sağlamak için kullanabileceğiniz en iyi ipuçlarına, püf noktalarına ve tekniklere bir göz atalım.
1-Doğru Tripodlara ve Dişliye Yatırım Yapın
Bu kulağa basit gibi gelebilir. Ancak söylenmesi gerekir. Tripod kurulumunuzda istikrar arıyorsanız, doğru tripod ve donanıma yatırım yapmak en büyük önceliğinizdir. Video kameralar için tasarlanmamış cılız bir plastik tripod, istikrarlı video üretimi için özel olarak üretilmiş daha güçlü bir tripoddan her zaman titremeye daha yatkın olacaktır.
Kalite ve tasarıma bağlıdır. Güçlü, geniş ayakları olan sağlam yapılı bir tripod istiyorsunuz. Kilitleme mekanizmaları önemlidir. Her şeyi tam olarak ihtiyacınız olan yerde tutan güvenli kilitlere ve sağlam bağlantılara sahip tripodlar arayın. Bütçeye gelince, çeşitli fiyat noktalarında çok sayıda tank benzeri tripod var.
2-Dahili Stabilizasyonlu Kameralar Satın Alın
Bir sonraki kararlılık çözümünüz kameranın kendisini içerir. Bu noktada, hemen hemen her dijital fotoğraf ve video kamera, bir dereceye kadar yerleşik sabitleme içerir. Genellikle gövde içi görüntü sabitleme (veya IBIS) olarak adlandırılan bu sabitleme, bir kameranın dahili olarak ne kadar sarsıntı ve hareketle başa çıkabileceğini tanımlar.
Açıkçası, IBIS teknolojisi, üreticilere ve kamera türlerine göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte, genel olarak konuşursak, burada eski moda bir sağduyu geçerlidir. Kamera ne kadar iyi olursa kamera içi stabilizasyon o kadar iyi olur.
3-Doğru Konumu Seçin ve Kurulum
Tripod kamera kurulumuyla çalışmak için pratik ipuçlarına geçilirse, tripodunuzu doğru noktaya kurarak birçok stabilite sorunu çözülebilir. Ve doğru derken düz ve pürüzsüz demek istiyoruz. Sadece gözlerinize güvenmeyin, çünkü en düz görünen zemin, yol veya kaldırım bile oldukça düzensiz olabiliyor. Bunun yerine, tripodunuzun düzlüğünü elle test edin.
Sallanıp kaymadığını veya eğilip bükülmediğini görmek için dikkatlice hareket ettirin. Ve ardından gerçek bir seviye aleti kullanın. Bazı tripodlar ve kameralar, bu adım için kullanabileceğiniz yerleşik seviyelere sahiptir. Ancak devam edip kendinizden birini getirmenin kesinlikle zararı olmaz.
Son olarak, kaygan, ıslak veya düz olmayan (çakıl gibi) yüzeylerden kaçının. Çoğu tripod bir çeşit kaymaz temele sahip olsa da, yine de kayma meydana gelebiliyor. Sonuç olarak, tripodunuzun altındaki yüzeye dikkat edin. İstenmeyen hareketlere karşı üç küçük lastik ayaktan daha güçlü bir savunmadır.
4-Kum Torbası Kullanın ve Bacakları Kilitleyin
Kendinizi ideal zemin veya döşemeden daha az bir durumda bulursanız, stabiliteyi sağlamak için başka yöntemler de vardır. En popüler seçeneklerden biri, tripodunuzun ayaklarına ağırlık vermek için kum torbaları kullanmaktır.
Kum torbaları bir üretim elyafıdır. Bir sebepten dolayı çoğu profesyonel video setinde bulunurlar. Daha büyük kameralarla çalışıyorsanız, kurulumunuzu sabit ve güvenli tutmak için bunları kullanmak isteyeceksiniz.
İşte sık sık unutulan başka bir basit ipucu: Tripod bacaklarınızı kilitleyin! Tripodunuz için her eklemde veya serbest bırakmada bir çeşit kilitleme mekanizması olmalıdır. İster bükülmüş ister mandallı olsun, tripodunuzun sıkıca sabitlendiğinden emin olun.
5-Post Prodüksiyonda Stabilizasyon Ekleyin
Postta stabilizasyon eklemek en kötü ihtimalle zor ve en iyi ihtimalle zaman alıcı olabiliyor. Yine de, kendinizi bir tutam içinde bulduğunuzda bir seçenek. Durum buysa, çarpıtma sabitleyici gibi klasik araçlardan Adobe Premiere Pro ve Final Cut Pro’daki çeşitli yerleşik kaynaklara kadar üretim sonrası sabitleme çözümleri bol miktarda var.
Ancak, bu stabilizasyon düzenleme tekniklerinin birçoğunun yetenekleriyle sınırlı olduğunu unutmayın. Elde çekim yapıyorsanız veya son derece dengesiz koşullarda çekim yapıyorsanız, postada yapabileceğiniz çok şey var. Bununla birlikte, bir tripodla çekim yaparken yukarıdaki adımları akıllıca izleyin. Böylece rüzgarın neden olduğu küçük yalpalamaları düzenlemenizde düzeltmek nispeten kolay olacaktır.