Adıyaman Çelikhan Tütünü Nasıl Yetiştirilir Çeşit Ve Fiyat

Adıyaman Çelikhan Tütünü Nasıl Yetiştirilir Çeşit Ve Fiyat

Adıyaman Çelikhan Tütünü Nasıl Yetiştirilir Çeşit Ve Fiyat

Adıyaman Çelikhan Tütünü Nasıl Yetiştirilir Çeşit Ve Fiyat…Adıyaman Çelikhan tütünü dünyaya ün salmış Adıyaman‘da ve özellikle de Çelikhan’da yetiştirilen sertliğine, yumuşaklığına, kalitesine göre çeşit çeşit olan ve boğaz yakmayan bir tütün çeşidi.

Tütün nasıl yetiştiriliyor, Çelikhan tütünü kaç çeşit, tütün fiyatı…İşte tütün hakkında bilmek istedikleriniz…

 

Adıyaman Çelikhan Tütünü Nasıl Yetiştirilir Çeşit Ve Fiyat

Dünyanın en kaliteli tütünü olarak bilinen Adıyaman Tütünü özellikle Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde ve çevre köylerde yetişiyor. Adıyaman tütününü diğer tütünlerden farklı kılan şey sadece Adıyaman’da yetişiyor olması değildir.

Tütünü farkı ve lezzetli kılan esas şey yetişme tarzıdır. Tütünün cinsi ve yetiştiricinin maharetli elleri ve tecrübesi Adıyaman tütünü için çok önemlidir.

Adıyaman Çelikhan Tütün Çeşitleri

-Orta İçimli Adıyaman Tütünü

-Sert İçimli Çelikhan Tütünü

-Yumuşak İçimli Adıyaman Tütünü

-Parlement İçimli Çelikhan Tütünü

tütün nasıl yetiştirilir

Peki Adıyaman Çelikhan Tütünü Nasıl Yetiştiriliyor?

Adıyaman tütün yetiştiriciliği işlemi öncelikle bir yılın tütün hasadı bittiğinde diğer yıla hazırlıkla başlar.

İlk olarak bazı tütün fidanlarının başı kesilmiyor. Diğer yıla tohum olarak ayrılıyor. Özellikle o tütün fidanı sonbaharda tam olgunlaştığında baş tarafında çıkan tohumlar kesilir ve tütünden ayıklanır.

İlkbaharda Tütün Tohumu Sadırlara Ekilir

İlkbahar’da o hazırlanan tohumlar küçük bir toprak parçasına ekiliyor. Tohumlar daha sonra yaklaşık iki aylık bir süreçte büyür. Tütün fidanları yaklaşık 25 cm kadar uzar. Büyüyen fidan sadır dediğimiz topraktan kökleriyle birlikte çıkarılıyor ve daha önce sürdüğünüz ve hazır haldeki tarlaya dikiliyor.

Tütün Tarlasına Yüklü Miktarda Organik Gübre

Tütünü dikmeden önce tarlaya büyük kamyonlarla organik gübre dökülür. Dikim esnasında tarlanın ıslak olması gerekiyor. Hem fidan rahatça toprağa batsın hem de organik gübre erisin diye.

tarlaya dikilmiş tütün

5 Günde Bir Tarlaya Su Veriliyor

Tütün tarlasına hava sıcaklığına göre yaklaşık 5 günde bir su veriliyor. Bu arada tütün fidanları büyürken tarlayı da sürekli yabani otlardan arındırmak gerekiyor. Buna çapa deniliyor. Tütün yaklaşık bir metre boyuna ulaşınca tütün fidelerini başı kesiliyor. Tütün çok büyümesin ve erken olgunlaşsın diye.

Tütünün Alt Yaprakları Sararmaya Başlar

Tütünün başı kesildikten yaklaşık 20 gün sonra tütünün alt tarafında yapraklar sararmaya başlar. Sararan yapraklar tek tek koparılıyor. O tütünler ipe dizilerek kurutuluyor.

Baş Tarafındaki Fidecikler Koparılıyor

Tütünün baş tarafında çıkan küçük fidecikler sürekli kesiliyor. Bu süreçte yapay gübre ve kükürt de yerine göre kullanılabiliyor. Tütün diğer yaprakları da yavaş yavaş sararmaya başlayınca kesilip ve aynı işlemden geçiyor.

kuru tütün, tütün kurutma

Tütün Çeşidine Göre Seçiliyor Ve Kesim İşlemi

Son olarak tütünümüz artık kurumuş ayıklanmaya hazırdır. Tütün özellikle kalitesine göre üç çeşit olarak seçiliyor. Daha sonra seçtikleri tütün çok kuruysa biraz suyla ıslatmak gerekir. Özellikle hafif ıslak tütün daha sonra büyük bıçaklar yardımıyla doğranıp ve hazır hale getiriliyor.

Adıyaman Çelikhan Tütün Fiyatı

Tütün büyük bıçaklar yardımıyla kesildikten sonra kalitesine göre kilosu yaklaşık 60 ile 110 TL arasında satılıyor.

Besni Su Gözü Mesire Alanı Fotoğrafları Harika Bir Yer

Adıyaman Besni Yöresel Yemekleri Nasıl Yapılır

Heron Kutsal Alanı Derik Kalesi Nerede İşte Gizemli Yer

Bitcoin Neden Düşüyor Kaybın Sebebi Türkiye Mi?