Ahtapotlar Rüya Görür Mü Nasıl Uyuduklarına Bakın!

Ahtapotlar rüya görür mü nasıl uyuduklarına bakın!

Ahtapotlar rüya görür mü nasıl uyuduklarına bakın!

Ahtapotlar rüya görür mü nasıl uyuduklarına bakın…Stanford Üniversitesi’nden nörobiyolog Philippe Mourrain’ya göre, balıklar uyku evrelerini kısa süre önce tanımladı. Mourrain uykunun her hayvanın bir versiyonuna sahip olduğu için çok önemli olduğunu açıkladı. Ahtapotların uykusu kısa süreli REM benzeri aktivite patlamaları ile çoğunlukla sessizdir.

Peki  hayvanlar neden uyur?

Kısa bir aktif uyku nöbeti sırasında ahtapot koyu kırmızı renkte kızarır. Ahtapotlar, yeni bir çalışma raporuna göre iki uyku evresinden geçiyor. Önce sessiz uyku, ardından canlı renklerin hayvanların derisinde parladığı seğirme, aktif bir uykuya geçiş gelir. Brezilya’daki bir laboratuarda uyuklayan dört Ahtapottan derlenen bu ayrıntılar, büyük bir bilimsel gizem için ipuçları sağlayabilir.

Laboratuvarda incelendi

Bilim adamları ayrıca sürüngenlerde, kuşlarda, amfibilerde, arılarda, memelilerde ve denizanalarında uykuyu birkaç isim olarak katalogladı.  Sinirbilimci ve dalgıç Sylvia Medeiros, dört vahşi ahtapot, Octopus insularis yakaladı. Onları geçici olarak Brezilya’daki Rio Grande do Norte Federal Üniversitesi’nin Beyin Enstitüsü’ndeki bir laboratuvara getirdi.

Ahtapotlar rüya görür mü nasıl uyuduklarına bakın!
Ahtapotlar rüya görür mü nasıl uyuduklarına bakın!

Ahtapotların dinlenme olasılığının daha yüksek

Hayvanları sessiz bir yere koyduktan sonra, ahtapotların dinlenme olasılığının daha yüksek olduğu gün içindeki davranışlarını dikkatlice kaydetmeye başladı. Sessiz uyku denilen ilk uykuda, ahtapotlar soluk ve hareketsizdir ve gözbebekleri yarıklara kadar kısalır. Sırada aktif uyku gelir. Gözler etrafa dolanır, kaslar seğirir, cilt dokuları değişir ve en dramatik olarak parlak renkler ahtapotların vücutlarında yarışır.

Günlerin yüzde birini uykuda geçiriyorlar

Bu vahşi uyku ritmiktir, yaklaşık yarım saatte bir gerçekleşir ve kısadır. Yaklaşık 40 saniye sonra biter. Aktif uyku da nadirdir. Araştırmacılar, ahtapotların günlerinin yüzde 1’inden azını aktif uykuda geçirdiğini ortaya çıkardı.

Ahtapotların uykusu insanların REM uykusuna benziyor

Ahtapotlarda aktif uyku bir şekilde insanlarda REM uykusuna benziyor. Ancak, ahtapotların aktif uykusu çok kısa olduğu için, uyku döngüleri sürüngenlerin ve kuşların uykusuna daha çok benziyor.  Beyin Enstitüsü’nden nörobilimci ve ortak yazar Sidarta Ribeiro aktif bir uyku durumunun ortasında, bir ahtapotun derisi rengini ve dokusunu değiştirir. Hareket eden gözler, seğiren kaslar ve sıkıcı emiciler de bu REM benzeri aşamayı işaretler.

Ahtapotlar rüya görür mü
Ahtapotlar rüya görür mü

İnsanlar için REM uykusu rüyalarla dolu

İnsanlarda uykunun beynin kendini organize etmesine, gereksiz bilgilerden kurtulmasına ve yararlı anıları güçlendirmesine izin verdiği düşünülmektedir. Uyuyan ahtapot beyninde belki de benzer bir sıralama süreci yaşanıyor. İnsanlar için REM uykusu rüyalarla doludur. Ribeiro, “Ahtapotların rüyalarını derilerinden okumaya çalışmak cazip geliyor” diyor.

Ahtapotlar rüya görür mü?

Ancak spekülasyon yapmak kadar eğlenceli de olsa, hiç kimse ahtapotların canlı, titreyen renklerin bu aktif seanslarında neler yaşadığını bilmiyor. Ribeiro, araştırmacıların ahtapotların rüya gördüğünü söylemeden önce yapacak daha çok işi olduğunu söylüyor.

AHTAPOTLARIN NASIL UYUDUKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN…

Yıldırım düşmesinin faydası ne işte ilahi mucize

Gezegenlerin renklerinin ardında yatan sırlar

Zengin ülkelerde sperm sayısı azalıyor bunun sebebi ne

Teknoloji devi Xiaomi otomobil üretecek