Gezegenlerin Renklerinin Ardında Yatan Sırlar

Gezegenlerin renklerinin ardında yatan sırlar
Gezegenlerin renklerinin ardında yatan sırlar nelerdir? Güneş Sistemimizde, incelendiğinde bilim adamlarına kökenleri ve oluşumlarıyla ilgili çok şey anlatan olağanüstü renklere sahip gezegenleri görebiliriz.
GÜNEŞ SİSTEMİNDE RENKLER NEDEN FARKLI?
Gökyüzünde Güneş ve Ay’dan sonra en parlak nesne olan Venüs, kendine özgü beyaz-sarı rengini, sarı renklenmeden sorumlu kükürt bileşikleri açısından zengin kalın bir bulut tabakası içeren atmosferinden alır.
Merkür’den daha uzakta olsa da daha parlak
Kükürt ayrıca güneş ışığının yaklaşık% 70’ini yansıtır ve gezegeni Güneş’ten Merkür’den daha uzakta olsa da daha parlak yapar. İşte gezegenlerin renklerinin ardında yatan sırlar:

MERKÜR
Beklentilerin aksine Merkür cayır cayır yanan bir ateş küresi değil. İşin doğrusu görünümü aya çok benziyor. Kayalık yüzeyinin bileşiminden ötürü, kraterler lakaplı yüzeyi gri kahverengi renkte görünür.
Merkür’e rengini veren içerisindeki elementlerdir
İnce atmosferi yüzünden gezegende büyük sıcaklık farkları oluşuyor. Merkür’e rengini veren içerisindeki elementlerdir. Bu elementler %42 Oksijen %29 Sodyum %22 Hidrojen %7 Diğer Gazlardır.

VENÜS
Dünya’nın en büyük komşu gezegeninin yüzeyi volkanik etkinlikler tarafından biçimlendirilmiş. Kuru ve çıplak yüzeyi griye çalan kayalardan oluşuyor.
Venüs’ün içerisinde hangi elementler vardır?
Ancak uzaydan bakınca gezegenin yoğun atmosferinden kaynaklanan, sülfürik asit oluşmuş kalın ve dönüp duran sarı beyaz bulutları görüyorsunuz. Venüs’ün içerisinde bulunan elementler %96 Karbondioksit %3 Azot ve %1 diğer gazlardır.

DÜNYA
Dünya eşsiz atmosferi sayesinde Güneş sisteminde yaşamın olduğu tek gezegen. Aynı zamanda yaşamı destekleme de kilit rol oynadığı bilinen suyu, yüzeyinde sıvı halde barındıran tek gezegen. Uzaydan bakınca mavi okyanusları yeşil ve kahverengi karaları ve beyaz bulutları görünüyor. Dünyaya rengini veren elementler şunlardır; %78 Azot %21Oksijen %0.1 diğer gazlar %0.9 Argon

MARS
Mars yüzeyindeki yüksek demir oksit oranından ötürü Kızıl Gezegen olarak da biliniyor. Kuru ve tozlu da olsa Mars’ın sıcaklığı dünyadaki ne benziyor ancak ince atmosferi yüzünden gezegende çok şiddetli toz fırtınaları gerçekleşiyor.
Mars %95 Karbondioksit %3 Azot %1.5 Argon ve %1 diğer gazlardan oluşmaktadır.

JÜPİTER
Gaz devi Jüpiter, Güneş sistemimizin en büyük gezegeni. Tıpkı güneş gibi büyük oranda hidrojen ve helyum dan oluşuyor ve yapısı itibarıyla bir yıldızı andırıyor. Buz kristalleri ve diğer elementler; tüm gezegeni sarmalayan kırmızı, kahverengi, beyaz ve sarı renkte kalın bulut şeritleri oluşturuyor. ünlü kırmızı lekesi Dünya’dan teleskopla görülebiliyor.
Jüpiter’in içerisinde %90 hidrojen %10 Argon %1 diğer gazlar bulunmaktadır.

SATÜRN
Güneş Sistemi’nin en hafif ama ikinci en büyük gezegeni. Bu gaz devi büyük oranda Hidrojen(%96 ) ve Helyumdan(%3) oluşuyor; ancak atmosferinde sarımsı kahverengi renge yol açan Eser miktarda amonyak, fosfin, su buharı ve hidrokarbonlar da var. Satürn’ün büyük oranda su buzundan oluşan ünlü halkaları da benzer renkte ama yoğunluğa ve başka maddelerin varlığına göre renk değişebiliyor.

URANÜS
Gaz devi olarak sınıflandırılsa da Uranüs’ün etrafını buzlu bir bulut katmanı kuşatıyor. Güneş Sistemi’nin en soğuk gezegeni olan Uranüs’te sıcaklık, bulut düzeyinde -220°C’ye iniyor. Atmosferdeki metan(%3) ise Uranüs’ün ayırt edici turkuaz renginin kaynağı. Ayrıca %82’si Hidrojen %15’i ise Helyumdan oluşur.

NEPTÜN
Dört gaz devinin en küçüğü olan Neptün, komşusu Uranüs’te birçok fiziksel özelliği paylaşıyor. Buna mavi rengi dahil. Saatte 2.414 km’yi bulan rüzgar hızı ile en rüzgarlı gezegen sayılıyor. Ayrıca Neptün’ün atmosferinde şiddetli fırtınalar meydana gelir. Neptün’ün %80’i Hidrojen %19’u Helyum ve %1’i Metandır.
